Cum pot proteja calculatorul de viruși?

Acest articol se referă la modalități de a vă proteja PC-ul de viruși care vă pot distruge computerul sau care le pot permite infractorilor să vă fure datele, informațiile personale sau banii.

Viruşii folosesc conexiunilor la Internet pentru a se răspândi prin intermediul e-mail-urilor, mesajelor instant sau în timpul descărcării unor fişiere.
7 reguli pentru protecţia contra viruşilor informatici

1. Utilizaţi un sistem de operare cât mai sigur. Viruşii de computer au ca ţinta îndeosebi computerele ce utilizează sistemul de operare Windows, deoarece cele mai multe calculatoare folosesc acest sistem de operare. O alternativă ar fi să utilizăm un sistem de operare diferit, cum ar fi Linux sau OSX de la Apple.

2. Instalaţi un program antivirus şi păstraţi-l în permanenţă actualizat. În acest fel, viruşii cunoscuţi de către programul antivirus nu vă pot infecta calculatorul. Antivirusul trebuie să fie actualizat pentru a putea face faţă celor mai noi ameninţări informatice.

3. Nu deschideţi niciodată ataşamentele unui e-mail dacă acestea sunt fişiere executabile, adică au extensia .exe, .com şi. vbs. Aceste tipuri de fişiere sunt periculoase deoarece pot cauza efecte nedorite în momentul lansării lor în execuţie.

4. Nu accesaţi niciodată link-urile de e-mail în care nu aveți încredere. Consideraţi-le la fel de periculoase ca şi fișierele executabile.

5. Nu rulaţi niciodată macrocomenzile dintr-un document dacă nu sunteţi sigur de scopul lor. O macrocomandă este o modalitate de automatizare a unor sarcini repetitive. Macrocomenzile sunt frecvent utilizate în aplicaţiile Windows cum ar fi Word, Excel, PowerPoint şi altele.

6. Fiți atenți atunci când deschideţi fişiere de tip imagine sau de tip media. Deși imaginile și videoclipurile nu sunt viruşi, este posibil ca un virus să fie mascat sub forma unui astfel de fişier prin utilizarea unei extensii false de tipul .jpg. Prin deschiderea unor fișiere de acest fel, virusul vă poate infecta calculatorul.

7. Descărcaţi aplicaţii doar din surse cunoscute, oficiale pentru smartphone-uri sau tablete. Chiar dacă cei mai mulţi viruşi atacă preponderent computerele personale şi sunt mai periculoşi datorită volumului mare de date care există pe un calculator, există şi viruşi care au drept ţintă smartphone-uri şi tablete.