Când trebuie să decideți dacă să stocați informațiile firmei la nivel local sau în cloud (sau să le migrați dintr-o parte în alta), doar ideea în sine poate părea copleșitoare și dificilă. Totuși, multe firme, mari și mici, optează pentru o soluție în cloud. De fapt, potrivit unei anchete desfășurate în 2020, până la sfârșitul acestui an, 41% din sarcinile de lucru ale întreprinderilor va rula pe platformele cloud publice, iar 22% va utiliza o opțiune hibridă, cu alte cuvinte o combinație între cele două. Studiul estimează și că până la sfârșitul anului sarcinile de lucru locale se vor reduce cu 10%, de la 37% la 27%.
Firmele mici, mijlocii și mari trec la spațiul de stocare în cloud deoarece, în general, aceasta este cea mai bună soluție pe baza mai multor criterii, dar există și cazuri aparte în care aceasta nu este nicidecum soluția ideală. Să aruncăm o privire la argumentele pro și contra în ceea ce privește stocarea în cloud și stocarea locală. Astfel, veți fi mai bine informați înainte de a lua o decizie.
Ce este stocarea locală?
Stocarea locală presupune ca serverul firmei să fie găzduit în cadrul infrastructurii organizației dvs. și, în multe cazuri, chiar la sediu. Serverul este controlat, administrat, întreținut, procurat etc. de firma dvs. și de echipa IT internă sau de un partener IT. Datele și alte informații sunt partajate între computere prin rețeaua dvs. locală.
Ce este stocarea în cloud?
În cazul stocării în cloud, un furnizor de servicii extern, cum ar fi Microsoft, vă găzduiește datele. Furnizorul de cloud procură, instalează și întreține toate componentele hardware, software și alte infrastructuri de suport în propriile centre de date. Puteți să accesați aceste servicii și să vă gestionați contul prin internet de pe propriul PC, cu un browser web sau o aplicație mobilă.
Argumente pro și contra
De la compararea costurilor potențiale implicate până la problemele de securitate, întreținere, conformitate, scalabilitate, fiabilitate și integrare, ca să dăm doar câteva exemple, întrebarea „a trece sau a nu trece în cloud” poate părea una extrem de dificilă. Vă prezentăm nouă puncte esențiale de care să țineți cont atunci când trebuie să alegeți între stocarea în cloud și stocarea locală:
1. Costuri și întreținere
Adesea, deciziile de afaceri se reduc la costuri. Dar când în joc se află chestiuni atât de importante precum datele dvs. critice, decizia nu se mai reduce la bani. Iată câteva aspecte de luat în calcul în ceea ce privește costurile și întreținerea când faceți o comparație între soluția cloud și o soluție locală:
Local
Pe termen scurt, implementarea infrastructurii firmei la nivel local presupune investirea în avans a unui capital mare în hardware, instalarea propriu-zisă, taxele de licențiere pentru software, backup al datelor, servicii IT suplimentare, asistență și multe altele. Când este gata, va trebui să investiți în personalul IT intern sau extern pentru servicii permanente de asistență, întreținere și securitate, să acoperiți costurile legate de energie și găzduire și să asigurați o suprafață suplimentară în biroul dvs. Ca să nu mai vorbim despre achizițiile și actualizările permanente de hardware, software și licențiere.
Dacă hardware-ul nu funcționează corect și trebuie înlocuit sau dacă doriți să faceți upgrade la un nou echipament, vor fi necesare investiții suplimentare. Pentru firmele noi, aflate la început de drum, investiția de capital poate fi un dezavantaj imens. Cu toate acestea, nu va trebui să plătiți în permanență taxe de abonare la serviciul în cloud și puteți chiar să reduceți facturile la internet, deoarece infrastructura dvs. nu cere o lățime de bandă la fel de mare precum cea necesară la accesarea fișierelor stocate pentru serviciile în cloud.
Cloud
Unul dintre cele mai mari beneficii ale alegerii unui furnizor de cloud este că nu există costuri enorme în avans. Plătiți lunar taxele de abonare. Întreținerea, actualizarea software-ului, securitatea și asistența îi revin în totalitate furnizorului de cloud. În plus, personalul dvs. nu trebuie să piardă timp prețios cu remedierea problemelor. Iar majoritatea furnizorilor includ un spațiu de stocare uriaș în abonamentele de bază, împreună cu beneficiile, cum ar fi securitate sporită, partajarea fișierelor și toate celelalte avantaje pe care le presupune cloudul.
De cele mai multe ori, costurile generale pe care le presupune cloudul sunt mai mici decât suma pe care ați cheltui-o pentru stocarea/utilizarea locală serverului, ventilație, spațiu, electricitate etc. Nu uitați, costurile pentru furnizorul de cloud pot varia foarte mult. Așadar, faceți o comparație între prețuri și vedeți și ce instrumente de planificare oferă, cum ar fi calculatoarele de prețuri, estimările migrării și altele.
2. Securitate/protecție împotriva amenințărilor
Indiferent dacă centrul dvs. de date este local sau în cloud, chestiunea securității în cloud (fizică și virtuală) ar trebui să fie o prioritate. Acesta este și motivul oferit de aproape jumătate dintre decidenții din domeniul IT care aleg să rămână la nivel local, nu în cloud. 58% dintre aceștia sunt de părere că aplicațiile care intră în contact cu date sau sisteme critice trebuie să fie locale. Dar sunt întemeiate aceste îngrijorări? Să vedem argumentele pro și contra sub aspectul securității pentru ambele opțiuni:
Local
Firmele care aleg stocarea locală au sentimentul că păstrarea tuturor lucrurilor la nivel local le conferă mai mult control. Și, întrucât nu este implicat un furnizor terț, un număr restrâns de persoane au acces la datele lor. Cu toate acestea, dacă alegeți să rămâneți la nivel local, dvs. sunteți responsabil pentru crearea unui sistem de securitate, iar responsabilitatea vă aparține în întregime.
Această alegere necesită un nivel ridicat de expertiză în domeniul securității, monitorizarea/întreținerea constantă a activelor fizice (cum ar fi hardware, servere, spațiu în birou), precum și a rețelei dvs. Veți avea nevoie de instrumente de securitate pentru a construi un firewall extraordinar, precum și de criptare și control securizat al accesului. Și, desigur, toate necesită mult timp și bani pe plan local.
Cloud
În timp ce unele firme pot fi reticente față de trecerea la cloud, securitatea în cloud nu a fost niciodată mai bună, ceea ce înseamnă o povară în minus pentru compania dvs. Potrivit estimărilor Gartner, sarcinile de lucru ale serviciilor în cloud publice vor suferi cu circa 60% mai puține incidente de securitate decât cele din centrele de date tradiționale.
Cei mai buni furnizori de cloud oferă securitate cuprinzătoare, multistratificată, care include:
- Sisteme de control al accesului
- Monitorizarea continuă a amenințărilor
- Criptarea datelor în tranzit și inactive
- Securitate pentru centrul de date fizic
- Protecția rețelei
- Securitatea aplicațiilor
- Redundanța datelor
- Validare continuă
- Protecție la ștergerea în masă a fișierelor
- Monitorizarea activităților și conectărilor suspecte
Spre deosebire de stocarea locală, veți dispune de o echipă de experți globali în domeniul securității cibernetice care vă ajută să vă protejați activele și datele din firmă în orice moment.
Totuși, pot apărea breșe, exact cum se întâmplă și în mediul local. Firmele care folosesc cloudul pot diminua producerea acestora utilizând procese de înregistrare și anulare a înregistrării pentru a gestiona accesul angajaților și a vedea cum și când utilizează angajații aplicații externe.
3. Conformitate
Multe dintre firmele din domeniul financiar și cel medical (și nu numai) se supun conformității obligatorii, cum ar fi HIPAA, GDPR sau CCPA, ca să dăm doar câteva exemple. Prin urmare, ce pare mai logic să alegeți: conformitatea la nivel local sau cea în cloud?
Local
Indiferent că reglementările cu care aveți de a face sunt locale, internaționale sau specifice sectorului de activitate, pentru a menține conformitatea aveți nevoie de cunoștințe specializate și de expertiză. Indiferent dacă alegeți să construiți sau să continuați cu infrastructura la nivel local, costurile pot fi mari. Va trebui să vă asigurați că mențineți și configurați în mod corespunzător sistemele, pentru a păstra conformitatea, precum și că dispuneți de angajații și resursele necesare în acest sens.
Respectarea regulilor de conformitate impune angajarea unor persoane care vă cunosc reglementările specifice, monitorizarea în permanență a sistemelor/conectărilor, crearea de proceduri legate de incidente și utilizarea criptării datelor. Dacă ceva nu merge bine, responsabilitatea îi aparține în totalitate firmei dvs., deoarece deține propriile servere și propriul spațiu de stocare. Dacă sunteți auditat sau amendat pentru că nu păstrați conformitatea, costurile sunt mai mari.
Cloud
Utilizarea unui furnizor de cloud conform înseamnă o povară financiară mai mică legată de conformitate. Spre deosebire de o soluție locală, un furnizor de cloud de top are echipe de experți cu certificări de conformitate în zeci de sectoare de activitate esențiale, inclusiv în sănătate, instituții guvernamentale, finanțe, educație, producție și mass-media. Ca să nu mai vorbim despre grupurile care mențin legătura la nivel global cu instituțiile guvernamentale, autoritățile de reglementare, organismele de standardizare și organizațiile non-guvernamentale.
Notă: în cele din urmă, firma dvs. va fi responsabilă dacă cerințele de conformitate nu sunt îndeplinite, așa că trebuie să-i solicitați furnizorului dvs. de cloud certificate de conformitate sau rezultate de auditare.